Thursday, October 02, 2008

Vicepræsidentdebat

Her kommer en dugfrisk melding efter vicepræsidentdebatten. Det er virkelig spændende at være herovre, mens der er præsidentvalg. Det tilfredsstiller min politiske trang til fulde. I aften var der debat mellem de to vicepræsidentkandidater Joe Biden og Sarah Palin. Therese og jeg havde sat hinanden i stævne herhjemme med mad og rødvin og så den sammen med de andre fra huset.

Joe Biden er en garvet politisk rotte. Han er formand for senatets komite for udenrigspolitik og har siddet i senatet siden 1972.
Sarah Palin behøver jeg vist ikke præsentere.

Der havde på forhånd været spekulationer om, at Biden ville komme til at virke overlegen i forhold til Palin og nogle var bange for, at han ville komme til at virke arrogant. Køn spiller en stor rolle i denne valgkamp - ikke mindst fordi Palin hele tiden selv nævner det, og det ville ikke se godt ud, hvis den store mand belærte den lille kvinde - sådan gik det heldigvis ikke.
Biden virkede derimod meget professionel, han blev skarpere og skarpere gennem debatten, mens det på den anden side virkede som om, at Palin efterhånden løb tør for ting at sige.
På udenrigspolitikken fik Palin ikke et ben til jorden. Det var tydeligt at Biden var overlegen, men han nedgjorde hende ikke. På spørgsmålet om, hvad der skal ske i Irak, svarede Palin, at McCain vil tage al politik ud af krigen og slutte den. Det vil jeg meget gerne se ham gøre. Det er jo fuldstændig umuligt. Der er så meget politik i den krig. Jeg ved ikke, hvad hun har forestillet sig. Palin snakker en masse om, hvad hun vil gøre, men ikke hvordan hun vil gøre det.
Det mest overraskende var da Palin som sædvanlig talte om hendes erfaring som værende en genemsnitsfamilie, som sidder ved køkkenbordet og skal have det hele til at hænge sammen. Biden sagde, at han bestemt godt ved, hvordan det er, fordi han har opdraget sine to sønner alene efter hans kone og datter døde i et biluheld. Da han sagde det knækkede hans stemme, og han holdt en lille pause. Det virkede på ingen måde indstuderet, men derimod meget ærligt. Den kunne Palin ikke stikke.

De fleste er overraskede over, at Palin ikke kvajede sig og udstillede sig selv, men det tror jeg, kun er fordi, der ikke blev gået mere til hende. Hun svarede ikke konkret på særlig mange af spørgsmålene. Hvis der var blevet spurgt direkte ind, til nogle af de ting hun sagde, er jeg sikker på, at det ville være blevet lige så pinligt for hende, som mange af de interviews hun har givet. Derudover havde alle også forventet, at hun ville være fuldstændig håbløs, så bare det, at hun ikke faldt fuldstændig igennem, bliver nærmest tolket som en sejr til hende.

Denne oversigt, over hvordan det sandsynligvis fungerer for Palin, er ret sjov:
Den er snuppet fra Taegen Goddars blog.

Meldingerne er, at Biden helt klart er vinder og cementerer Obamas forspring.

No comments: