Friday, October 31, 2008

Sufi Dans og Drag Queen Race

Denne post handler om to så forskellige ting som Sufis og Drag Queens.

Sufi dans
Sufisme er den mystiske, sprituelle del af Islam. Det er uvist hvornår sufisme opstod, men den havde sin storhedstid, ligesom resten af Islam, under 'The Golden Era', fra ca. år 900-1400. Sufier hævder selv, at traditionen kan spores helt tilbage til profeten Muhammads tid (570-632).
Sufisme er en religiøs filosofi, som handler om den kærlighed, eller forbundethed, der er mellem mennesket og gud. Det handler om at frigøre sig fra sig selv og sit ego og blive et med gud - en slags muslimernes nirvana. Meditation spiler en stor rolle og denne er nogen gange ledsaget af dans.
Den mest kendte sufi er Jalal ad-Din Rumi. Rumi levede fra 1207 til 1273 i Konya i Tyrkiet. Han var digter og skrev over 25.000 digte, hvoraf mange er oversat. Han har været den bedst sælgende digter i USA i 10 år. Rumi var også mystiker og stiftede sufi-ordenen; Mevlevi-ordenen, som også kaldes 'de dansende dervisher' fordi de udfører en meget karakteristisk dans, hvor seks mænd med store hvide skørter danser i en rundkreds, imens de også danser rundt om sig selv. Det ledsages af meget karakteristisk musik, som I helt sikkert kan genkende, hvis I hører det.
I onsdags var der i 'The Naional Cathedral' her i DC et arrangement, hvor der blev læst digte af Rumi op, og bagefter dansede 'The Whirling Dervishes'. Det var meget flot og imponerende og også et ritual, som satte det moderne liv lidt i perspektiv. Det hele blev gentaget fem gange i meget roligt tempo.

Draq Queen Race
I tirsdags var jeg vidne til noget helt andet. En gammel DC tradition er, at der tirsdagen før Halloween er Draq Queen Race på 17. gade. 17. gade er bøssernes højborg, og traditionen startede med, at nogle drags på Halloween løb fra bar til bar i høje hæle og skulle drikke hvert sted. Det har udviklet sig til et regulært tilløbsstykke, med masser af tilskuere og en masse drags, som slår sig løs. For nogle år siden blev der af beboerne i området klaget over larmen, derfor blev det flyttet til om tirsdagen før Halloween. Jeg ved ikke, hvad det skulle hjælpe på larm og trængsel. Det er stadig meget festligt.
Der var en herlig stemning og proppet med mennesker, og jeg vil tro, at der var ca. 100 Draq Queens. Det var virkelig underholdende! Fra kl. 19-21 var der 'parade', hvilket betød at drags'ne promenerede op og ned ad gaden og viste deres outfits, nogle havde indøvet danse osv. og kl. 21 gik selve løbet så i gang. Eneste krav er, at man skal have høje hæle på. Selve løbet tog ca. 5 minutter, og jeg så bare vinderen stryge forbi i høj fart - ret imponerende i stilletter! Der var også en del, som ikke gik så meget op i konkurrencen og bare kom luntende efterhånden. Der var ret stor forskel på ydigheden af drags'ne...
I dag er Mads kommet. Det er så dejligt at se ham! Vi har ikke set hinanden i næsten tre måneder - siden 6. august. Han er lidt jetlagged, så han tager en lur nu. I dag er det jo Halloween, og vi skal til fest hos min house mate Josh's kæreste Vinney. Jeg er ret imponeret over, hvor meget de gør ud af det. Gaderne er fyldt med børn som voksne, som er klædt ud som alt fra batman, til vampyr, til samurai til Guantanamo fange. Jeg har fået Mads til at tage mit tigerkostume med hjemmefra. Han selv har et djævlekostume, som han skal have på. Happy Halloween!

1 comment:

Anonymous said...

Tak for en interessant blog