Thursday, January 25, 2007

Rudi Dutschke

Så blev det endelig vinter! Jeg er vild med det og håber der kommer masser af mere sne, så vi kan komme ud og kælke. Denne blog skal dog handle om noget helt andet: Rudi Dutschke

I denne uge har jeg nemlig sat mit præg på Berlin ved at være med til at bestemme et nyt vejnavn.
Da Mads og jeg i slutningen af december kom hjem fra juleferie, lå der til os begge et brev fra Kreuzberg-Friedrichshain byrådet om at der skulle være folkeafstemning i januar. Først fattede jeg slet ikke hvad det handlede om, men efter lidt nærlæsning gik det op for mig at det der skulle stemmes om var et gadenavn.
Striden stod om hvorvidt en del af 'Kochstraße' skulle omdøbes til 'Rudi-Dutschke-Straße'. Valgbrevet fra kommunen var meget fint lavet med pro- og kontraargumenter. Her fandt jeg ud af Koch var en bagermester, som levede i Berlin for 200 år siden og at Dutschke var frontmand for 68-oprøret i Vestberlin. Min nysgerrighed var blevet vækket efter mere og efter lidt research er jeg blevet meget klogere på Dutschke og 68-oprøret i Tyskland, som ligner oprørene i mange andre vestlige lande, men dog alligevel er helt specielt fordi tyskerne slæber rundt på et meget stort åg i form af 2. verdenskrig og nazismen.

Rudi Dutschke blev født i det der senere skulle blive til Østberlin i 1940 og levede ellers en mønster DDR tilværelse, var medlem af FDJ, som står for 'Freie Deutsche Jugend' og var DDR's indoktrineringsmaskine, men i 1961 blev det for meget for ham og kort før muren blev bygget flygtede han til Vestberlin, hvor han begyndte sine studier på Freie Universität.
Tidligt i sit studieliv begyndte Dutschke at lave politiske aktioner. Selvom han var stukket af fra DDR kommunismen, var han meget venstreorienteret og kritiserede den vestlige verden og kapitalismen. Han blev en populær frontmand fordi han var veltalende og charmerende, men delte også vandene fordi de konservative dele af samfundet syntes at han var en proletar, som var kommet til vesten kun for at kritisere den.
Som sagt handlede 68-oprøret i Tyskland dog ikke kun om de venstreorienterede mod de konservative. Det handlede også om at rigtig mange folk, med højtstående positioner i samfundet (politikere, advokater, embedsfolk osv.) også havde spillet en væsentlig rolle under nazismen og rigtig mange var aldrig blevet anklaget eller dømt for deres handlinger under 2. verdenskrig. Derfra stammer udtrykket at man ikke kan stole på nogen over 30 år, fordi rigtig rigtig mange tyskere på en eller anden måde havde været involveret med nazisterne og først i slutningen af 60'erne begyndte dem som havde været børn under krigen at spørge deres forældre og bedsteforældre, hvad de egentlig havde lavet.

Dutschke blev bl.a. populær fordi han tog afstand fra terror og i stedet mente at man gennem fælles politiske aktioner skulle vise sin utilfredshed. Således blev han en venstreorienteret modpol til Rote Armee Fraktion som op igennem 1970'erne dræbte mange højtstående tyskere i socialismens navn. I 1979 var han med til at grundlægge det venstreorienterede parti 'De grønne' og mente etableringen af et parti til venstre for SPD (socialdemokratiet) kunne være et modsvar til og middel mod den venstreorienterede terrorisme.

Dutschke blev i 1968 udsat for et skudattentat, som dog ikke dræbte ham, men han blev skudt i hovedet og fik epilepsi og det dræbte ham juleaften 1979, hvor han fik et epileptisk anfald mens han lå i badekar og derfor druknede. Faktisk flyttede han til Danmark i 1970, hvor han underviste på Århus universitet og det var også i Århus at han døde.
Berlins svar på Ekstra Bladet 'Bild Zeitung' fik dengang en stor del af skylden for attentatet mod Dutschke. De havde længe kørt en kampagne mod 68-bevægelsen og specielt ham som frontmand og udråbt ham til samfundsfjende nr. 1. Bild Zeitung er ejet af den store mediekoncern 'Springer Verlag' som ligger i Springer Straße og den kommer nu til at krydse Rudi-Dutschke-Straße. Det blev nemlig vedtaget af 57,1 % af beboerne i Kreuzberg-Friedrichshahn, at de gerne vil have en 'Rudi-Dutschke-Straße'.

No comments: