Friday, November 14, 2008

Jordans vidundere

Vi er kommet tilbage til Amman efter nogle begivenhedsrige dage sydpå i Jordan. Jeg kan lige så godt starte med at sige det: Jordan kan varmt anbefales som feriemål. Her er mulighed for både at dase og lave en masse aktivt.

Petra
Onsdag kørte vi sydpå for at se Petra. Det er noget af det vildeste jeg nogensinde har set. Man går gennem en kløft, som i sig selv er ekstremt flot, fordi der er så mange nuancer i klippesiderne. For enden af kløften åbenbarer der sig et romersk tempel, som er hugget ind i klippevæggen. Det er over 2.000 år gammelt og vildt fascinerende. Derefter følger det ene spektakulære tempel efter det andet samt en masse konge- og dronningegrave.
Det var virkelig imponerende.

Wadi Rum
Efter Petra gik turen til en beduinlejr i et ørkenområde som hedder Wadi Rum. Vi skulle sove derude. Det var fedt at prøve. På billedet kan I se 'vores' beduin lejr. Teltene er de brune med de hvide striber langs klippevæggen. I midten af lejren var der et bålsted. Der blev lavet mad over ild, vi drak masser af the med Salvie (the med salvie og kaffe med kardemomme bliver drukket i stor stil her. Det smager virkelig godt), en af beduinerne spillede på et guitarlignende instrument og sang sange, imens vi sad om bålet og drak the og snakkede. Det var fuldmåne, så vi kunne desværre ikke se særlig mange stjerner, men månen var til gengæld meget imponerende, og det var et af de momenter, som man ikke kan fange på kamera. Stemningen var virkelig speciel og meget rolig. Vi stod op, så vi kunne se solopgang. Vi kravlede op på en af klipperne og så den derfra. Lige inden solen stod op hørte vi en masse hujen. Vi kiggede ned op opdagede, at der nogle hundrede meter fra vores lejr var en bane til kamel løb - de skulle åbenbart trænes kl. halv seks om morgenen. Det brød lidt af den skønne stilhed, men gav det også et meget autentisk præg. Dagen efter kørte vi en tur i området og så ørkenen. Hvis nogen af jer har set filmen 'Lawrence of Arabia', så ved I hvordan det ser ud. Det var i lige præcis Wadi Rum og Jordan, at Lawrence huserede sammen med araberne mod tyrkerne under første verdenskrig.
Jordans ørken er helt flad, men med store 'bjerge' af sandsten. Det minder lidt om et månelandskab eller noget i den stil. Fordi det er sandsten, er de meget porøse. Nogle af klipperne så nærmest ud som om, at de var ved at smelte, fordi de bliver ødelagt at regn og vind. Der var også kæmpe sanddynger, som det var meget sjovt at kaste sig rundt i og løbe op og ned ad. Jeg tror stadig der drysser rødt sand ud af mine sko, når jeg går.

Det Røde Hav, Jesus' døbested og det Døde Hav
Efter turen i Wadi Rum kørte vi til Aqaba, som ligger ud til det Røde Hav. Der hoppede vi på en båd, som sejlede os ud til et koralrev, hvor vi snorklede. Det var virkelig flot. Vandet var helt ekstremt klart. Man kunne se bunden helt klart, selvom man var langt oppe. Korallerne var virkelig flotte, og der var også mange spændende fisk at kigge på. Det bekræftede mig i, at jeg må se at få taget det dykkercertifikat!

I dag har vi set det sted Jesus angiveligt blev døbt - en mudret Jordan River... Efter sigende var floden meget større dengang - og klar. I Jordan er der seriøse tegn på global opvarmning. Store dele af landet er ved at blive til ørken fordi klimaet skifter, og der ikke længere falder så meget regn.
I dag har vi også badet i det Døde hav - det sagde mig lidt mere. Vi smurte os ind i mudder fra top til tå, lod det tørre ind og hoppede derefter i vandet. Nu har jeg den dejligste silkebløde hud. Det var virkelig sjovt at ligge der og flyde rundt, man kunne ligge og læse en bog, hvis man ville, så meget flyder man ovenpå. Der er nogle som tror, at det Døde Hav er resultatet af Sodoma og Gomorra. Sodoma og Gomorra var to byer, som Gud tilintetgjorde pga. deres synd (1. mosebog). Nogle tror, at det Døde Hav opstod fordi de to byer vendte rundt og der blev et stort hul. Dem som blev tilbage i byen, blev efter sigende til salt, så det passer meget godt på myten.

I morgen skal vi til Cairo. Det bliver også rigtig spændende. Det her er virkelig en god kombination af faglige og kulturelle indslag. Jeg har allerede lært rigtig meget og fået min horisont udvidet betydeligt.

No comments: