Sunday, February 11, 2007

Berlinale - Die internationale Filmfestspiele Berlin

I fredags gik startskuddet til dette års filmfestival i Berlin: Berlinalen. Byen summer af aktivitet, celebs og hundrevis af film, hvortil man skal være virkelig hurtig for at få billetter.
Berlinalen er grundlagt i 1951 under sloganet "Schaufenster der freien Welt" som betyder noget i retning af "Udstillingsvindue af den fire verden". Rimelig hurtigt blev Berlinalen en af verdens vigtigste filmfestivaler på niveau med Cannes og Venedigs filmfestivaler. I begyndelsen var det publikum som besluttede, hvem der skulle vinde, men fra 1956 har det været en jury som bestemmer, hvem der skal have guld- og sølvbjørnen og i tidens løb er der kommet flere priser til, f.eks. debutantprisen som danske Pernille Fischer Christensen sidste år vandt for filmen 'En soap'.

I går var Mads og jeg så inde og se vores første Berlinale film 'Crossing the line'. Det var en dokumentar om en amerikansk soldat, som under Koreakrigen havde fået nok af USA, bristede drømme osv. og derfor valgte at gå over grænsen, ind i Nordkorea og siden har levet der. Det var en mærklig historie, hvor man blev mere og mere i tvivl om hvem der snød hvem og også fik følelsen af, at han var et rigtigt usympatisk mennekse. Den var virkelig spændende, fordi man også så optagelser fra Nordkoreas hovedstad, som jo ellers er et meget lukket land og han fortalte om livet der. Der var også en anden amerikaner, som var deserteret og taget til Nordkorea og han havde på et tidspunkt fået en ung japansk kone, som var blevet kidnappet af nordkoreanerne fordi hun skulle bruges til at lære spioner det japanske sprog, japanske skikke osv. så de ikke ville vække opsigt, når de skulle på mission til Japan. Det lykkedes hende senere at flygte og komme tilbage til Japan. Hovedpersonen havde tre børn. To med en vestlig kvinde og et med en sort kvinde og ingen af dem lignede koreanere. På et tidspunkt kommer spørgsmålet op om den nordkoreanske stat måske vil bruge de her ikke-koreansk udseende børn til spioner, hvilket han afviser pure, men man kan jo have sin tvivl, når de kidnapper unge japanske kvinder til samme formål. Alle optagelserne er selvfølgelig censurerede og jeg synes det fantastiske ved filmen var, at der blev sagt så meget mellem linierne ved hjælp af mimik, afvigende svar osv. En virkelig spændende og meget mærkelig historie.

Mads og hans fly
Mads har i afskedsgave fra sin afdeling på ambassaden fået et fjernstyret fly. Det var lykke i sin reneste form, og vores næsten fire meter til loftet er kommet til sin ret. I onsdags var vi i Tiergarten og prøve vidunderet og det var ret sjovt. Det er lavet af noget meget let flamingo, som alligevel godt kan tåle en masse stød og når man lige lærer det at kende, er det super sjovt at flyve med og jagte hinanden. Joonas fra Finland, som vi har lært at kende hernede, var hjemme hos i går og da han så flyet var hans eneste spørgsmål, hvor man kan købe det.
Billedet taler vist for sig selv...

No comments: